PETER GUIDI FOUNDATION OPGERICHT
Ter nagedachtenis aan de vorig jaar april overleden fluitist-saxofonist-muziek-docent Peter Guidi is 30 april in Amsterdam de Peter Guidi Foundation gepre-senteerd. De stichting is volgens secretaris Jantine Swagerman 'opgericht om zijn spirit en liefde voor jazz te blijven overbrengen met, door en voor jonge musici'. Het is de bedoeling om concerten te organiseren en ervaren musici en aanstormend talent elkaar te laten ontmoeten. Ook studiereizen en beurzen horen tot de mogelijkheden. De gelden van de nieuwe stichting worden vergaard via 'fundraising'. "We hopen mensen die warme herinneringen hebben aan Maestro Peter Guidi te bereiken en zo zijn herinnering levend te houden", aldus Swagerman. (1 mei 2019)

EERSTE NAMEN 50ste EDITIE JAZZ MIDDELHEIM
De eerste namen van de vijftigste editie van het festival Jazz Middelheim zijn bekendgemaakt. Van 15 tot en met 18 augustus worden in Antwerpen de saxo-fonisten Joe Lovano, David Murray, Charles Lloyd en Nubya Garcia verwacht. Ook pianist Kenny Werner en de trompettisten Enrico Rava en Ambrose Akinmusire komen. Laatstgenoemde is dit jaar 'artist in residence'. En verder: De Beren Gieren, WWWater en STUFF. (1 mei 2019)

LINTJE VOOR VICE-VOORZITTER MAHOGANY HALL EDAM
Vice-voorzitter Frank Bakker van jazzclub Mahogany Hall in Edam is 26 april be-noemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het bijbehorende lintje opgespeld door burgemeester Sievers van de gemeente Edam-Volendam. Bakker ontving de onderscheiding voor zijn vrijwillige activiteiten voor de jazzclub. Hij is al ruim veertig jaar lid en net zo lang bestuurslid.(27 april 2019)

LOUIS VAN DIJK AWARD VOOR ARRANGEUR HLIB BAISHA
Hlib Baisha heeft op 30 april in Amsterdam de Louis van Dijk Award 2019 ontvangen. Baisha kreeg een bedrag van 3.000 euro, een rapport van de jury en een sculptuur. De Award - vernoemd naar pianist Louis van Dijk - is ingesteld om jonge (tot 36 jaar) jazzarrangeurs aan te moedigen. De deelnemers krijgen de opdracht om een vrij stuk (eventueel een eigen compositie) en een verplicht stuk te arrangeren voor een kleine bezetting (van trio tot sextet). Hlib Baisha is een Oekraiense gitarist, die in Maastricht ook compositie en arrangeren studeerde. Hij schreef onder meer muziek voor de Belgische film 'In de mond van waanzin' en voor conservatorium-bigbands. Voor het Jazz Orchestra of the Concertgebouw maakte hij een bewerking van Coltranes 'Giant steps'. (21 april 2019)

PAUL ACKET AWARD VOOR JULIAN LAGE
Gitarist Julian Lage krijgt dit jaar de Paul Acket Award. Hij werd door internationale jazzcritici en programmeurs gekozen uit een lijst met 22 genomineerden. De nominaties werden gedaan door Bartho van Straaten (Pardox Tilburg), Carlo Pagnotta (Umbria Jazz), Martyna Markowska (Katowice Jazz Festival), Mijke Loeven (Bimhuis) en Spike Wilner (Smalls). De Paul Acket Award, genoemd naar de oprichter van het North Sea Jazz Festival, is bedoeld voor talentvolle jazzmusici die meer erkenning en een groter publiek verdienen. Eerdere winnaars waren onder anderen pianiste Kaja Draksler (2018), saxofonist Donny McCaslin (2017) en Cecile McLorin Salvant (2016). Julian Lage krijgt zijn prijs tijdens het komende North Sea Jazz Festival. Dat wordt 12, 13 en 14 juli gehouden in Ahoy, Rotterdam. (24 april 2019)

SUN-MI HONG BESTE JONGE DRUMMER
Drummer Sun-Mi Hong krijgt op 1 juni tijdens het festival Trommel in Aarts-woud het Sena Performers Gouden Slifje. Dit is een jaarlijkse prijs voor de meest veelbelovende jonge jazzdrummer van dit moment. De prijs bestaat uit een wisseltrofee gemaakt door drummer en beeldend kunstenaar Han Bennink. Vorig jaar was Tim Hennekes de winnaar van het Gouden Slifje. Het jaarlijkse festival Trommel wordt georganiseerd door drummer Joost Patocka en heeft vijf drummers in de hoofdrol. (24 april 2019)

COMPOSITIE-OPDRACHT NORTH SEA JAZZ FESTIVAL VOOR MAARTEN HOGENHUIS
Saxofonist Maarten Hogenhuis heeft dit jaar de compositie-opdracht van het North Sea Jazz Festival gekregen. Hogenhuis zal voor zijn trio plus drie blazers een concert van 75 minuten schrijven. Het wordt zaterdag 13 juli op het North Sea Jazz Festival 2019 in Rotterdam uitgevoerd.
Hogenhuis heeft de opdracht gekregen vanwege 'de goede melodische lijnen die hij neerzet' en omdat hij 'met zeer weinig middelen pakkende muziek kan maken die het hart raakt'. De jury bestond dit jaar uit Pieter Schoonderwoerd (Jazz Maastricht), Sander Grande (programmeur North Sea Jazz Festival) en Koen Schouten (journalist). Voor Hogenhuis staat voor zijn opdracht de vraag cen-traal: 'hoe vind ik in deze bezetting de juiste spanning tussen herkenning en abstractie', zo vertelt hij in het North Sea Jazz Magazine: "Hoeveel informatie geef ik de luisteraar en hoeveel houd ik 'achter' om een balans te vinden tussen het abstracte en het luisterbare." De vrije compositie-opdracht wordt sinds 2001 jaarlijks verstrekt aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Initiatiefnemer North Sea Jazz Festival werkt hiervoor samen met de Vereniging van Jazz en Improvisatiepodia en het Fonds Podium-kunsten. (25 april 2019)

GRATIS KAARTJES VOOR FESTIVAL GENT TE KRASSEN
Houders van een flyer van het komende Gent Jazz Festival maken kans op een gratis entreebewijs. De folder bevat een kraslot waarmee een toegangskaart is te winnen. De actie is een knipoog naar de Nationale Loterij. Die wil het festival niet sponsoren, zegt organisator Bertrand Flamang 11 april op de website van de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Ons publiek krast niet, beweert de Loterij. Wel, ik ga hun ongelijk bewijzen." Niet alleen toegangsbewijzen zijn te winnen. Ook een kop koffie bij een koffiebar in Gent of een econsumptie tijdens het festival. Er worden meer dan tienduizend flyers verspreid en daar zitten volgens Flamang redelijk wat winnaars tussen. (15 april 2019)

METROPOLE ORKEST WEER NAAR BBC PROMS
Het Metropole Orkest is voor het zesde achtereenvolgende jaar door de BBC uitgenodigd om op te treden in de prestigieuze jaarlijkse concertserie BBC Proms. Op 21 augustus 2019 zal het orkest een avondvullend programma verzorgen met de muzikale nalatenschap van zangeres Nina Simone in de Royal Albert Hall in Londen.
Jules Buckley, chef-dirigent van het Metropole Orkest: "Het muzikale pad van Nina Simone is nog steeds heel erg relevant. Grote sociale betrokkenheid vormde haar inspiratie en klinkt onmiskenbaar in haar muziek door. Het past om dit met het Metropole Orkest naar deze tijd te halen, samen met vocaliste Ledisi." Jan Geert Vierkant, directeur Metropole Orkest: "Dat wij op zo'n prestigieus podium een programma kunnen spelen dat niet alleen is doordrenkt van sociaal maatschappelijke issues maar bovendien een artistiek hoogtepunt lijkt te worden bevestigt wederom de relevantie van het Metropole Orkest." Onder meer programma's rond Jacob Collier (2018), Charles Mingus (2017), Quincy Jones (2016) en Laura Mvula (2014) deden de Royal Albert Hall de afgelopen jaren volstromen en leverden het Metropole Orkest veel internationale aandacht en waardering op. (15 april 2019)

ACHT FINALISTEN CONSERVATORIUM TALENT AWARD 2019 BEKENDGEMAAKT
De finalisten van de strijd om de Conservatorium Talent Award 2019 op 18 mei in Den Bosch zijn bekend. Het zijn Daniël van der Duim, Ante Medic, Daphne Horsten, Jens Meijer, Simon Kalker, Jurgen Scholtanus, Mo van der Does en Louise van den Heuvel.
De acht zijn de beste eindexamenkandidaten van acht Nederlandse conservatoria. De jury staat onder leiding van Aad van Nieuwkerk. Hij wordt bijgestaan door Bartho van Straaten, Rob Horsting, Sophie Blusse en Benjamin Herman. De talenten worden beoordeeld op instrumentbeheersing, samenspel met het ensemble, compositiebehandeling, onderscheidingskracht en presentatie. Het concours vindt dit jaar voor de achtste keer plaats en is onderdeel van het festival Jazz in Duketown. De win-naar ontvangt een geldprijs voor een talent-ondersteun(en)de activiteit zoals een masterclass aan een buitenlands conservatorium. Bovendien speelt de winnaar op zaterdag 8 juni op het podium aan de Markt tijdens Jazz in Duketown. Eerdere winnaars waren Prashant Samlal (2018), Sanne Rambags (2017), Lizzy Ossevoort (2016), Sebasti-aan van Bavel (2015) en Maarten Hogenhuis (2014). (15 april 2019)

DEELNEMERS NEDERLANDSE SHOWCASES EVENEMENT INJAZZ BEKEND
De twintig artiesten en groepen die zich in het programmaonderdeel 'Dutch inJazz' tijdens het evenement inJazz via een showcase mogen presenteren zijn geselecteerd. Het zijn Sabrina Starke, Teus Nobel Liberty Group, Göksel Yilmaz Ensemble, Nizar Rohana Trio, Daahoud Salim Quintet, Gerri Jäger Double Duo, Mo van der Does Quartet, ODELION (XL), Agnes Gosling 4tet, SWART., Son Swagga, Doppler Trio, Jeroen van Vliet Moon Trio, Twists, Half Easy Trio, Guy Salamon Group, Wietse Voermans Quintet, Matteo Myderwyk, Mudita, Myrthe van de Weetering ft. Tony Roe, Thomas Pol en Jamie Peet & Mark Nieuwenhuis. Ze spelen op 27 en 28 juni in Rotterdam voor een internationaal publiek van programmeurs, platenbonzen, managers, boekers en journalisten. (6 april 2019)

SOET KEMPENEER TRIO WINT KCA AWARD
Het Soet Kempeneer Trio heeft 31 maart in Bergen op Zoom de eerste KCA Award gewonnen. De groep krijgt een betaald optreden tijdens het festival JazzBozz aldaar.
Tweede werd het Roeland Celis Quintet. Als voorwaarde voor deelname aan het concours gold dat minstens een lid van de twee deelnemende bands nog op het Koninklijk Constervatorium Antwerpen (KCA) studeert. De leider van het winnende trio, bassist Soet Kempeneer voldeed aan die voorwaarde, zijn begeleiders, Bram De Looze (piano) en Samuel Ber (drums), niet meer. Overigens was de jury zo gecharmeerd van de nummer twee, dat die formatie ook mag optreden tijdens JazzBozz. De talentenstrijd werd voor de vierde keer door JazzBozz georganiseerd, maar voor het eerst was het KCA betrokken. Het festival JazzBozz vindt op 25, 26 en 27 mei plaats. (2 april 2019)

ZWITSERSE STUDENTEN WINNEN KEEP AN EYE INTERNATIONAL JAZZ AWARD
De Zwiterse studentenband Focusyear Band 19 heeft 28 maart in het Bimhuis, Amsterdam de Keep an Eye International Jazz Award 2019 gewonnen. De tweede prijs was voor Liquid Identities, een groep studenten van het Conservatorium van Amsterdam. De winnaar ontving een bedrag van 2.500 euro, nummer twee mocht 1.500 euro in ontvangst nemen.
De jury bestond deze elfde editie van het concours uit Fay Claassen, Martin Fondse, Bert Vuijsje, Paul van der Feen en Jan Willem Luyken. Zij gaven de stimuleringsprijs van 750 euro aan SMANDEM (studenten van het Conservatorium van Amsterdam). Dit jaar moesten alle deelnemers bij hun optreden putten uit het Europese Real Book, waarbij ze mochten kiezen uit: 'Secret champ' van Jesse van Ruller; 'Elvin's song' van Stefano di Battista; 'This time' van Diederik Wissels en David Linx; 'Sonatala' van Harmen Fraanje; 'The whole bunch' van Martijn van Iterson; 'Mabel' van Kenny Wheeler en 'Amazing you' van Karel Boehlee. Anthony Pearlman (student van The School of Jazz at the New School, New York) maakte in de ogen van de jury het beste arrangement van een van die stukken en kreeg 500 euro. Dan werden nog twee solistenprijzen uitgereikt: Adrien Losco was de beste aan het CvA studerende solist en drummer Jacob Patrone de beste solist van de overige deelnemers. Aan de Award deden studenten mee van The School of Jazz at the New School, New York; het Royal Welsh College of Music & Drama, Cardiff; de Jazzcampus der Hochschule für Musik FHNW, Basel, het New England Conservatory, Boston en het Conservatorium van Amsterdam. (29 maart 2019)

ROBERT GLASPER 'ARTIST IN RESIDENCE' OP KOMENDE EDITIE NORTH SEA JAZZ
Toetsenist Robert Glasper is dit jaar 'artist in residence' van het North Sea Jazz Festival. Hij treedt op met zijn Robert Glasper Group aangevuld met Mos Def (vrijdag), met zijn akoestische trio aangevuld met DJ Jahi Sundance (zaterdag) en met Everything's Beautiful, een eerbe-toon aan Miles Davis met onder an-deren Bilal (zondag). North Sea Jazz 2019 vindt plaats op 12, 13 en 14 juli in Rotterdam Ahoy. De organisatie van het festival maakte eind maart ook nog enkele nieuwe namen van de komende editie bekend: het Metropole Orkest met de zange-ressen Lizz Wright, Becca Stevens en Camila Meza, Jasper van 't Hof B.E. Trio + Tony Lakatos, Kayhan Kalhor & Rem-brandt Frerichs Trio, Mats Eilertsen Trio, Steve Gadd Band, Dee Dee Bridgewater, JD Allen Quartet featuring Liberty Ellman, Joey DeFrancesco Trio featuring Billy Hart, Jazzorchestra of the Concertgebouw, Niels Broos x Jamie Peet, Spinifex, Youn Sun Nah, Yuri Honing Acoustic Quartet en het Metropole Orkest met als speciale gasten saxofonist Ben van Gelder en gitarist Reinier Baas. Het volledige programma en de tijdschema's worden over een maand bekendgemaakt. (27 maart 2019)

LEX JASPER KONINKLIJK ONDERSCHEIDEN
Pianist Lex Jasper is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Groningse burgemeester Peter den Oudsten speldde hem zondag 24 maart - op zijn 70ste verjaardag - tijdens een concert met het Noordpool orkest in concertzaal De Oosterpoort het bijbehorende lintje op. Jasper denkt nog niet aan stoppen. Hij gaat in ieder geval nog een trio-cd opnemen en concerten doen. (25 maart 2019)

WE ARE 6 WINT ERASMUS JAZZ PRIJS 2019
Het sextet We Are 6 heeft 24 maart in Rotterdam de Erasmus Jazz Prijs 2019 gewonnen. Aan deze prijs voor de beste jazzband van conservatorium Codarts Rotterdam is een bedrag verbonden van 2.500,- euro, aangeboden door sponsor Nedspice. De vakjury (Joost Patocka, Friederike Darius en Frank van Berkel) prees We Are 6 om het hoge niveau van de composities - 'every song told a little story' - en noemde het spel 'hedendaagse jazz in de breedste zin van het woord'. Daniel Denis, gitarist van het trio Amaguk, mocht de prijs voor beste solist in ontvangst nemen. De vakjury noemde hem 'een toegewijde en inspirerende muzikant met een geweldige podiumpresentatie'. De Erasmus Jazz Prijs is 24 jaar geleden in het leven geroepen om jong jazztalent een zet te geven in het beroepscircuit. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen trompettist Jan van Duikeren, saxofonist Bart Wirtz, trombonist Louk Boudesteijn, saxofoniste Stephanie Fran-cke Liberati Quartet, pianist Dimitar Bodurov en de drummers Jasper van Hulten, Jimmi Hueting en Niek de Bruijn. (25 maart 2019)

ZEEUWSE JAZZDAGEN EENMALIG ALTERNATIEF VOOR ZEELAND JAZZ FESTIVAL
Omdat het festival ZeelandJazz dit jaar geen doorgang kan vinden, is er een eenmalig alternatief op poten gezet: de Zeeuwse Jazzdagen. Zowel in Terneuzen als in Middelburg zijn onder die vlag voor het tweede en derde weekend jazzconcerten geprogrammeerd. Op 8 en 9 juni is er een concert bij Porgy en Bess. Het jongerenpodium de PIT en verschillende cafes in Terneuzen zullen een gratis toegankelijk jazzprogramma bieden en er zijn als vanouds een aantal straator-kesten. Een week later, op 15 en 16 juni, zijn er in Middelburg vier concerten in podium de Spot. Een 'North Sea Jazz-band' gecombineerd met een dansbare jazzband van de nieuwe generatie. Er komt een gratis toegankelijk programma op de zaterdag op en rond Plein 1940. In april zullen de artiesten van de Zeeuwse Jazzdagen bekend gemaakt worden. (25 maart 2019)

WINNAAR AISHINKA BEZORGT JURY B-JAZZ INTERNATIONAL CONTEST 'KIPPENVEL'
De Belgische formatie Aishinka heeft in Leuven de B-Jazz International Contest 2019 gewonnen. De leden van de internationale vakjury kregen naar eigen zeggen 'kippenvel' tijdens het optreden. Het concours beleefde dit jaar op 22 en 23 maart de veertigste editie. Het startte in 1979 onder de naam Jazz Hoeilaart. In totaal meldden zich zestig groepen uit 22 landen aan voor het concours. Zes deelnemers werden voor de finale geselecteerd. Dat waren naast de winnaar: Obradovic-Tixier, het Stefano Minder Quintet, Trio De Lucs, Serendip en het Anders Fjeldsted Sextet. De jury bestond dit jaar uit Anneleen Boehme, Artan Buleshkaj, Jan Formannoy (voorzitter), Sabine Kuhlich, Leon Lhoest, Marco Siniscalco en Filip Verneert. Het voor iedere groep verplichte nummer werd geschreven door Philip Catherine. Hij ontving voor deze compositie, met als titel 'Title', de Compositieprijs 2019. (25 maart 2019)

LORENZO VITOLO WINT LEIDEN JAZZ AWARD 2019
De Italiaanse pianist Lorenzo Vitolo heeft zondag 17 maart in de Leidse Stadsgehoorzaal de Leiden Jazz Award 2019 gewonnen. Vitolo studeert aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zijn begeleiders tijdens de finale van het concours waren: Ju Min Park op bas en Georgios Potamianos op drums. Een studentenjury koos de Belgische pianist Alexandre Lesage tot winnaar van de Studentenprijs. Lesage is student van het Conservatorium Maastricht en trad op met drummer John Wolter en bassist Wolf van Gemert als begeleiders. Lorenzo Vitolo kreeg als wisseltrofee een kristallen jazzbokaal, ontworpen door beeldend (glas-)kunstenaar Siem van der Marel. Verder mocht hij 1.000 euro incasseren en krijgt hij de mogelijkheid een cd bij Challenge Records uit te brengen. (18 maart 2019)

Bimhuis lanceert Bimhuis TV
Het Mark Turner Quartet was vrijdag 8 maart de eerste band die live uit het Bimhuis te zien was via het nieuwe kanaal Bimhuis TV: 'het online kanaal dat de beste live concerten in het Bimhuis uitzendt'. Optredens in het Bimhuis zijn al zo'n vijf jaar te volgen via Bimhuis Radio. Nu wordt daar dus beeld aan toegevoegd. Elk uitgezonden optreden is ook via een 'uitzending gemist'-faciliteit naderhand de klok rond terug te kijken. Bimhuis TV is te vinden op de website: www.bimhuis.nl/bimhuistv. (13 maart 2019)

Noordpool Orkest bestaat tien jaar
In juni bestaat het Noordpool Orkest tien jaar. Noordpool Orkest is een orkest uit Noord Nederland gespecialiseerd in lichte muziek. Het eerste concert van het orkest was in juni 2009 in De Lawei in Drachten. Wat bedoeld was als een eenmalig iets, groeide uit tot een permanente bigband van 42 professionele musici met strijkers en houtblazers onder leiding van de Groningse componist en pianist Reinout Douma. Het orkest speelde met onder anderen trompettist Eric Vloeimans, zangeres Fay Claassen en saxofoniste Tineke Postma. Ook werden twee platen gemaakt. Dit jubileumjaar heeft het orkest meer concerten dan ooit, onder meer op 15 juni tijdens het festival Jazz te Gast in Zuidhorn. Daar verzorgt het orkest het slotconcert. (13 maart 2019)

Rein de Graaff krijgt medaille van gemeente Veendam
Zondag 10 maart heeft loco burgemeester Annelies Kleve van Veendam een gemeentemedaille uitgereikt aan pianist Rein de Graaff (76). 'De heer De Graaff is door zijn succesvolle, vooral internationale, carriere in de jazz een ambassadeur geweest voor Veendam', zo vindt het college van burgemeester en wethouders. De Graaff, bezig aan zijn afscheidstournee, kreeg zijn onderscheiding in Cultuurcentrum vanBeresteyn, waar hij zijn laatste Veendamse concert gaf. De Graaff blijft wel actief voor de streekzender RTV1. Elke eerste woensdagavond van de maand om 20.00 uur presenteert hij daar '50+ Jazz': https://rtveen.nl/luister-live/(13 maart 2019)

Jimmy Haslip en Scott Kinsey op Red Light Jazz 2019
De zesde editie van het Red Light Jazz Festivalstaat in het teken van de contrabas en basgitaar, het instrument dat voor verbinding zorgt. Publiekstrekker is bassist Jimmy Haslip, die op 8 juni samen met toetsenist Scott Kinsey een ode brengt aan Jaco Pastorius en Weather Report. Verder zijn dit jaar van de partij: het kwintet van bassist Tijs Klaassen, bassist Joris Teepe met John Engels (drums) en Anton Goudsmit (gitaar), de Candy Dulfer Jazzband, het New York Round Midnight Orchestra en de pianisten Peter Beets, Michiel Borstlap en Pablo Held. Woensdag 10 april wordt het volledige programma bekendgemaakt. Het Amsterdamse festival vindt plaats op 7, 8 en 9 juni.(13 maart 2019)

Chick Corea op North Sea Jazz Festival
Het North Sea Jazz Festival heeft begin maart weer een aantal namen uit de programmering van de komende editie bekendgemaakt. Zo maakt op vrijdag 12 juli zangeres Anita Baker haar debuut op het festival. Op zaterdag voert pianist Chick Corea met zijn nieuwe latin-formatie zijn klassieke album 'My Spanish Heart' uit. Vrijdag treden ook nog op: de Ben Wendel Seasons Band, James Brandon Lewis Quintet, Melissa Aldana Quartet, Nik Bartsch's RONIN en RYMDEN (Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Ostrom). Ook presenteert Jose James die dag samen met het Noordpool Orkest zijn Bill Withers-project. De zaterdag brengt onder meer: het Arild Andersen Trio: In-House Science, saxofonist Houston Person, Joey Baron/Bram De Looze/Robin Verheyen 'MixMonk' en het trio Larry Goldings/Peter Bernstein/Bill Stewart. En op zondag komen de Dafnis Prieto Big Band featuring the Aarhus Jazz Orchestra, Henry Threadgill's Zooid en Stefon Harris & Blackout. Het North Sea Jazz Festival is op 12, 13 en 14 juli in Rotterdam Ahoy. (13 maart 2019)

Geen Grammy voor Metropole Orkest
Het Metropole orkest heeft geen Grammy Award 2019 gewonnen voor het album 'If You Really Want', dat het orkest onder leiding van Vince Mendoza met vocalist-gitarist Raul Midon maakte. In de desbetreffende categorie 'Best Jazz Vocal Album' ging de Grammy naar Cecile McLorin Salvant voor haar plaat 'The Window'. De Grammy Awards werden 10 februari in Los Angeles voor de 61ste keer uitgereikt. De andere winnaars in de jazzcategorieen waren: Best Improvised Jazz Solo: 'Don't fence me in', John Daversa (tp), track van album 'American Dreamers', John Daversa Big Band met DACA Artists; Best Jazz Instrumental Album: 'Emanon', Wayne Shorter Quartet; Best Large Jazz Ensemble Album: 'American Dreamers', John Daversa Big Band met DACA Artists; Best Latin Jazz Album: 'Back To The Sunset', Dafnis Prieto Big Band (4 maart 2019)

Festival ZeelandJazz gaat niet door
Het ZeelandJazz Festival 2019, gepland van 7 t/m 16 juni, gaat niet door. Het bestuur van de Stichting ZeelandJazz heeft te maken 'met omstandigheden die, na zorgvuldige overwegingen van alle aspecten, ons geen andere mogelijkheid overliet dan het evenement af te gelasten.' Er is sprake van 'overmacht', zegt vice-voorzitter Hans Zuiderbaan. Het bestuur hoopt voor 2020 weer een festival te kunnen organiseren. (4 maart 2019)

Nieuw fonds voor jazz en geimproviseerde muziek in Brabant
Onder de naam Mingus Fonds is een fonds voor jazz en geimproviseerde muziek in Noord-Brabant in het leven geroepen. Het fondsbestuur gaat bijzondere jazzprojecten financieren, zoals concerten, cd-opnames of compositie-opdrachten. Het fonds wil vooral ook jonge musici en componisten ondersteunen. Vanaf nu kunnen belangstellenden een aanvraag doen bij het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant in Den Bosch. Daar wordt het fonds beheerd en verdeeld. De oprichters van het Mingus Fonds vinden het belangrijk dat het gedachtegoed van componist, bandleider en bassist Charles Mingus wordt doorgegeven aan een nieuwe generatie, vandaar de naam. Jaarlijks is 9.250 euro beschikbaar voor bijdragen uit het Mingus Fonds. (4 maart 2019)

Drie Downbeat-sterren voor Nederlandstalig album Fay Claassen
Het album 'Dutch Songbook', dat zange-res Fay Claassen met de WDR Big Band maakte en dat een aantal Nederlandsta-lige liedjes bevat, heeft in een recensie in het maartnummer van het Ameri-kaanse blad Downbeat drie van de vijf te vergeven sterren gekregen. Op de plaat staan onder meer 'Aan de Amsterdamse grachten', 'Is dit alles', 'Zonder jou' en 'Opzij, opzij, opzij.' Criticus Robert Ham: "Even a poignant ballad like 'Zonder jou,' where she's only accompanied by pianist Cor Bakker, has a lively and infectious energy. (-) Bakker's piano has moments that rub a little too roughly against the tightly configured sound of the full group, and guitarist Peter Tiehuis opts for rock-like tones that just don't work in this context. Luckily, Claassen's vocals arrive at just the right moments to direct attention back to the core spirit of this work: a cross-cultural pollination of lan-guages and music that yields moments of stunning color and texture." De plaat werd live opgenomen in Düsseldorf, eind november 2015. (11 februari 2019)

Criss Cross Europe eindigt tournee 2019 in Nederland
Voor de zesde keer werken dit jaar vijf jonge jazzmusici uit vijf Europese verschillende landen samen in het pro-ject Criss Cross Europe. Dit jaar doen ze dat onder hoede van de Franse toetse-nist Bojan Z. Eerder namen Marilyn Mazur, Louis Sclavis en Ernst Reijseger de jongeren al eens onder hun hoede. De vijf geselecteerde jazztalenten zijn Anneleen Boehme (contrabas, België), Pol Belardi (vibrafoon, bas, Luxemburg), Yuri Rhodenborgh (gitaar, Nederland), Kirke Karja (piano, Estland) en Mathieu Penot (drums, Frankrijk). De band heeft vanaf 1 februari onder leiding van Bojan Z vijf dagen in Reims gerepeteerd en is daarna op tournee gegaan door de vijf landen van herkomst. Op 14 februari geven ze in België het voorlaatste concert en op 15 februari eindigt de tournee in Paradox in Tilburg. (11 februari 2019)
 
 

Terug naar hoofdpagina